Riportok, videók
Levegőkazán
Vizes hőszivattyú
Földes hőszivattyú
Napház

Levegőboyler
OM japán napház
Közel nulla energiás épület
Elmélet
Vigyázz, sok a mondva csinált "szakember" a hőszivattyú piacon!

Levegőkazán a jövő fűtő berendezése - A hőszivattyú működése

Tartalomjegyzék
Levegőkazán a jövő fűtő berendezése
A hőszivattyú működése
A levegőkazánok jelölésrendszere
Kültéri levegőkazánok elhelyezése
Kültéri levegőkazánok műszaki paraméterei
Beltéri levegőkazánok elhelyezése
Beltéri levegőkazánok elhelyezése
Beltéri levegőkazánok méretei
Hőszivattyúk fűtési teljesítményének típusonkénti áttekintése.
Letöltés PDF formátumban
Minden oldal


A hőszivattyú működése

Hogyan is működik ez a még nálunk is futurisztikusnak számító készülék, a hőszivattyú?

Azt mindenki tudja, ha valahol nagy vákuumot hozunk létre, ott hideg, ahol nagy nyomást, ott meleg lesz. Gondoljanak a szódásüveg patronjára, szinte odafagy a kezünk, amikor azt becsavarjuk a palackba és a biciklipumpára, aminek a tövét csak rövid ideig tudjuk fogni, olyan meleg lesz pumpálás közben.

A recept tehát egyszerű:
. Végy egy jó minőségű kompresszort. Indítsd el.
. A vákuum oldalon nagyon hideg, akár -70 °C,
a nyomás oldalán +70 °C is lehet.
. Maga a kompresszor egyensúlyban van.
. Ha a -70 °C-os oldalra egy hőcserélot építünk be, és azon átpumpálunk -20 °C-os levegot, nyilvánvaló, hogy az energiát ad át a nála sokkal hidegebb hőcserélőnek. Ezt az átadott energiát lopja el a kompresszor, amit azután könnyedén átpumpál a meleg oldalra.
. A meleg oldali hőcserélőről ugyanakkor fűtöm az épületet, készítem a melegvizet. (1. ábra)

A hőszivattyű működési elve

Attól függően, hogy a hőszivattyú a környezet mely részéből vonja el az energiát, háromféle típust különböztetünk meg. A vizes hőszivattyú (WW= wasser-wasser, víz-víz) talajvízből, rétegvízből, tóból vagy patakvízből nyerheti az energiát. A földes hoszivattyú (SW=sole-wasser, föld-víz) a talajba behelyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló segítségével nyeri ki az energiát a földből. A levegős hőszivattyú (LW=luft-wasser, levego-víz) a kültéri levegőt visszahűtve készíti a fűtésre és használati melegvíz (HMV) felhasználására is alkalmas melegvizet. Az Alpha-InnoTec gyártmányú levegős hőszivattyúk (másnéven levegőkazánok) -20 °C-os külső hőmérsékletig üzemképesek.

A hőszivattyúk működésére jellemző szám a jósági tényező (COP). Ez a dimenzió nélküli viszonyszám azt mutatja meg, hogy 1 egység befektetett villamos energiából hány egység hőenergiát képes a készülék előállítani. Az Alpha-InnoTec gyár hoszivattyúi a világon egyedülálló COP értéket értek el. Vizes hőszivattyúnál már 6-nál, levegősnél 4,1-nél tartanak.

háztartások energiafelhasználása

A 2. ábra a háztartások energiafelhasználásának megoszlását mutatja. Látható, hogy az energia legnagyobb részét a fűtés emészti fel. A háztartások túlnyomó többsége jelenleg erre a gázt használja fel. Köztudott ugyanakkor, hogy a Föld nyersolaj, valamint szénhidrogén készlete rohamosan csökken. Az egyre szűkülő nyersanyagkészlettel szemben energiatakarékos és alternatív energiát felhasználó épületek tervezésével léphetünk fel. A hazánkban is egyre inkább terjedő környezet- és energiatudatosság szülte meg a Geosolar ház fogalmát, mely az előbbi kritériumoknak messzemenően megfelel.

hőszivattyú eladási trend

Ezen rendszerek nyugat - európai elterjedését jól szemlélteti a 3. ábrán látható németországi eladási trend.