Riportok, videók
Levegőkazán
Vizes hőszivattyú
Földes hőszivattyú
Napház

Levegőboyler
OM japán napház
Közel nulla energiás épület
Elmélet
Vigyázz, sok a mondva csinált "szakember" a hőszivattyú piacon!

Levegőkazán a jövő fűtő berendezése - Beltéri levegőkazánok elhelyezése

Tartalomjegyzék
Levegőkazán a jövő fűtő berendezése
A hőszivattyú működése
A levegőkazánok jelölésrendszere
Kültéri levegőkazánok elhelyezése
Kültéri levegőkazánok műszaki paraméterei
Beltéri levegőkazánok elhelyezése
Beltéri levegőkazánok elhelyezése
Beltéri levegőkazánok méretei
Hőszivattyúk fűtési teljesítményének típusonkénti áttekintése.
Letöltés PDF formátumban
Minden oldal


Beltéri levegőkazánok elhelyezése

A beltéri levegőkazánok elhelyezésére az alábbi ábrák többféle megoldást mutatnak be attól függoen, hogy a kazán a pincében, illetve a földszinti térben kerül-e elhelyezésre. A 4. sz. táblázatban látható, hogy az egyes készülékeknek a beépítéstol függoen mekkora a minimális helyszükséglete.

Beltéri levegőkazán elhelyezése a pincében

A 14. ábrán az elölnézeti kép a jobbos elhelyezést szemlélteti, a felülnézeti képen (jobbos, illetoleg balos elhelyezés) a különbség csupán a kezeloi terület elhelyezkedésében van. Az ábrán feltüntetett készülék az LW, LWC, KHZ, WZL készülékeket szimbolizálja. A 14. és 15. ábrán látható angol aknák minimális mérete a 4. táblázat megfelelo sorából kiolvasható.

Beltéri levegőkazán elhelyezése földszinti térben

Beltéri készülékek pincében történo elhelyezésénél lehetoség van a ki-és befúvó légcsatorna azonos oldalfalon történo elhelyezésére (15. ábra B,C). Amennyiben a két légcsatorna távolsága a minimális 1295-2385 mm-t nem éri el ( típustól függoen a minimális érték változik), abban az esetben a két légcsatorna közé légelválasztó falat kell beépíteni a visszaáramlás (cirkuláció) megakadályozása végett (15. ábra D).

Beltéri levegőkazán elhelyezése saroktérben
Földszinten történo elhelyezésnél a pincéhez hasonlóan 3 féle elhelyezés lehetséges (16. ábra). A beltéri levegokazánok műszaki paramétereit öszszefoglalva a 2. és 3. táblázat tartalmazza. A készülékek teljesítmény- és COP értékei az EN 255 szabvány szerintiek. A légcsatorna mérete a minimális faláttörés értékénél 40-mm-rel kisebb érték. A csillaggal jelölt készülékek 2 kompresszorosak (a megadott értékek 2 kompresszorra érvényesek).