Riportok, videók
Levegőkazán
Vizes hőszivattyú
Földes hőszivattyú
Napház

Levegőboyler
OM japán napház
Közel nulla energiás épület
Elmélet
Vigyázz, sok a mondva csinált "szakember" a hőszivattyú piacon!

Levegőkazán a jövő fűtő berendezése

Tartalomjegyzék
Levegőkazán a jövő fűtő berendezése
A hőszivattyú működése
A levegőkazánok jelölésrendszere
Kültéri levegőkazánok elhelyezése
Kültéri levegőkazánok műszaki paraméterei
Beltéri levegőkazánok elhelyezése
Beltéri levegőkazánok elhelyezése
Beltéri levegőkazánok méretei
Hőszivattyúk fűtési teljesítményének típusonkénti áttekintése.
Letöltés PDF formátumban
Minden oldal

GeoSolar a jövő energiája.

A Thermo Kft. még 1980-ban alakult egy garázsban (akkor még Thermo Gmk. néven).
A Léderer András által vezetett Kft. mára közel 30 fős céggé nőtte ki magát, s az elmúlt 26 év során több ezer épület fűtéstechnikai tervezése és teljes kivitelezése kapcsolódik nevéhez.
Az utóbbi években egyre nagyobb jelentősége lett a hagyományos rendszerekkel szemben a nap-, föld- és levegő energiájával működtetett energiatakarékos rendszereknek, melyek az eddigi megoldásoknál jóval alacsonyabb üzemeltetési költséggel biztosítják az épületek fűtését, hűtését.

A GeoSolar fogalom jelenti az egész világon kifejlesztett legmodernebb, megújuló energiával működő berendezések összességét. A GeoSolar a jövő energiája, hiszen ma 66%-kal olcsóbb az elektromos energiánál, 15 %-kal olcsóbb a földgáznál, 60%-kal olcsóbb a PB gáznál, 60%-al olcsóbb az olajnál. A rendszerek megtérülési ideje 2-5 év. A Thermo Kft. természetesen továbbra is üzemel, de az új rendszerek bevezetésével, oktatásával, tervezésével már a GeoSolar Europe Ltd. foglalkozik. A "GeoSolar ház" Amerikában, Japánban, Nyugat Európában már ismert fogalom, ami kifejezetten az épületek szuper energiatakarékosságára utal. Svájcban 7500, az USA-ban 300 000, Japánban 350 000, Dániában, Svédországban több 10 000, Magyarországon 130 GeoSolar rendszer épült 2003- ban.A "GeoSolar" épületeknek 3 alapvető energetikai szempontot kell betartania:


. Alapvetoen megújuló energiával működik (nap-, föld-, szélenergia)
. A hőleadók, melyekkel nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet, gondosan kiválasztott, alacsony üzemköltséggel működő berendezések (pl. vizes és száraz technológiával szerelt padló-, fal-, hűtés, forró falak, fan-coil rendszerek).
. Az épületbe már bevitt energiára nagyon vigyáz, azt maximálisan felhasználja, az elhasznált levegő energiáját a különböző rekuperátoros rendszerekkel újrahasznosítja.


Levegőkazán, avagy a világ nyolcadik
csodája

Kültéri levegőkazánMindenekelőtt elnézést kérek az olvasótól, ha nem elég tudományosan fogalmazok, de örökre tönkretette az életem gyerekkori fizikatanárom. Megszerettette velem a matekot és a fizikát.
- Ha a relativitáselméletet egy óvodásnak meséled el, aki azt tátott szájjal hallgatja, akkor kezded Te is érteni az anyagot - mondta sokszor, miközben fel se mérte, milyen károsodásokat indított el szervezetemben.

Miért mondta ezt akkor nekem? Mennyivel jobb lenne, mennyivel egyszerűbb lenne, ha nem kellene mindig törekednem az egyszerűségre, az értelemre, nem gondolkoznék logikusan. Lehet, hogy divatosabb szakmát választhatnék, mint mérnök, ha bonyolultan, számomra is érthetetlen módon fogalmaznék? Nem idegesítenének a magukat turbóokosnak hívő szakemberek? Nem látnám át, amikor gátlás nélkül a szemembe hazudnak? De szép is lehet az élet logika nélkül.

De maradjunk a tárgynál, a levegőkazánnál!

Egyik barátom felhívott külföldről:
- Te, itt állok egy kerti törpének kinéző gép előtt. A tulajdonos állítja, hogy a külso -20 °C-os levegőből fűti a közel 300 m2-es épületét. A fején beszívja a hideg levegőt, azt még hidegebben fújja ki magából,
és az így kinyert, nevezzük potyaenergiából fűti az épületet és ez még semmi, közben még elkészíti a családnak szükséges használati-melegvizet is.
Mindenképpen gyere ide - könyörgött -, mert ha ez működik, látnod kell. Vagy én buggyantam meg és akkor haza kell vigyél.
Pánikszerűen hívtam a Malévot, rendeltem a jegyet - rohannom kell, bajban van a barátom, lehet, hogy mire odaérek már vége, vihetem a diliházba. Airport-minibusz, repülő, rohanás, be a csőbe, biztonsági öv, felszállás. Soha nem érünk már végre oda? Bummmmm, bumm, bumm, leszálltunk. Mikor hozzák már a lépcsot, nyissák már az ajtót!
Útlevélvizsgálat. Végre. Hol egy taxi? Megvan. Menjen már, ne tököljön! Odaértünk.

Első találkozásom a levegőkazánnal

Barátom még mindig meredten áll egy embernagyságú, fejében ki-becupákoló, szuszogó szerkezet elott. A szerkezet mögött egy hatalmas ház, az ablakban mosolygó gazdikkal.
- Mi van? Jól vagy? - kérdeztem aggódva, mert ki tudja, mióta áll a gép elott meredten.
- Ide figyelj, nagy okos! - fordult felém. - Ha ezt most nem magyarázod meg nekem, hogyan működik, nem állok veled szóba, s nem hiszem el, hogy valaha is értetted a fizikát meg a matematikát.
Ez nem lehet igaz. Nincs a házon kémény, nincs bevezetve a gáz és működik. Már megkérdeztem, nem Jean-ék laknak itt. Ez a kütyü békésen duruzsol, összeszedi a kertből a mínuszokat és pluszokat
csinál belőle?

Mit tagadjam, először engem is meglepett a szerkezet. Gyorsan kerestem magamnak egy kupacot, hogy fészket rakhassak rajta. Leültem, fejem a tenyeremben. Rodin A gondolkodó c. szobrát látva mindig arra gondoltam, a nagy gondolatok az ember könyökén jönnek ki, mindenképpen át kell menniük rajta. Törtem a fejem. Néztem a gépet jobbról, balról. Az fittyet hányva rám csak duruzsolt, szedte össze a kis mínuszos molekulákat és csinált belőle pluszosokat. Megvan, értem - kiáltottam nagyot, majd a gép nyakába ugrottam. - Legyünk haverok öreg, te vagy életem egyik leglogikusabb gyűjtögetője.
- Ha kimegyek a Moszkva térre - kezdtem mesélni a barátomnak, aki most már hol a gépre, hol rám nézett sandán szemlélgetve mindhármunkat, ki a legbuggyantabb a csapatban? -, szóval, ha egy csomó csövest összeszedek s dolgoztatom oket, még sokra is vihetem.
- Nem viszed semmire, azok már úgy le vannak pusztulva, alig tudnak egy talicska földet odébb vinni.
- Igen, de sok csöves, sok talicska föld.
- Hogy jön ez most ide? Ide jössz repülővel, itt állok dermedten már napok óta, hogy milyen csodát látok és te a Moszkva téri csövesekről kezdesz nekem itt papolni?
- Igen. Képzeld el azt, hogy a sok kis, már hideg, benne alig energiát tartalmazó levegőmolekulából valamilyen módszerrel kiszedem azt a kicsit is, ami még benne van. Egy csöves, egy talicska föld, sok csöves, sok talicska föld. Sok kicsi sokra megy. Aki a kicsit nem becsüli, az a nagyot nem érdemli. Mondjam még?
- Hagyd abba, az agyamra mész! - legyintett, reménytelennek hitte már helyzetét.
- Figyelj ide - folytattam -, igazán nulla energia az abszolút nulla foknál van, vagyis amikor a csövesek már megfagytak. Amíg egy kicsivel is melegebb egy részecske mint -273 °C, abban energia van. A kérdés az, hogy az amúgy is keveset hogyan veszed el tőle?
- Na hogyan, nagy okos? A fiam elég szegény. Soha nincs pénze. Mégis, amikor odajött hozzánk nyaralás közben egy koldus, a fiam elovette a megspórolt kis pénzét, és odaadta a koldusnak.
- Koldus, Moszkva téri csöves, a lényegre térsz végre?
- Tehát, ha a szegénytől alamizsnát szeretnél kérni, neked a koldusnál is szegényebbnek kell lenned. A szegénynél is van még szegényebb, sot még annál is van szegényebb.
- Igen?
- Tehát, ha te a -20 °C-os levegőtőol energiát akarsz elvenni, egy olyan hőcserélőn kell átpréselni a levegőt, ami legalább -70 °C-os. Ha elég sok hideg levegőt tudsz valami nagy csöndes ventilátorral beszívni a szerkezetbe, s annak minden kicsi részétől elveszel egy kicsit, az mint a talicska földnél, összejön. Tudod, sok kicsi sokra megy.
- Oké és mit csinál az a sok kicsi, ami most
-70 °C-os?
- Hát az a sok kicsi már csak -50 °C, mert a -20 °C megmelegítette a -70 °C-et.
- Kezd belőletek elegem lenni. Mínusz ennyi, mínusz annyi, a hidegből fűt a ház. Moszkva tér, csövesek, talicskák.
- Figyelj ide, nagyon egyszerű. A gép hasában van egy kompresszor, ami az egyik oldalon nagyon nagy vákuumot, a másik oldalon nagy nyomást hoz létre. Nagy vákuumnál - mint a szódásüveg patronjánál-
nagy hideg, nagy nyomásnál - mint a biciklipumpánál - nagy meleg lesz. A kompresszor egyensúlyban van, egyik oldalán nagyon hideg nagy vákuummal, másik oldalán nagy meleg nagy nyomással.
- Értem és hogyan lesz ebbol a házban meleg?
- Ha sok koldust küldök az utcára, sok kis pénz gyűlik össze.
- Már megint kezded?
- Tehát a sok koldus által összegyűjtött sok kis pénzből még autót is lehet venni. Azt a nehezen összeszedett nagyon kicsi energiával rendelkező molekulából sokat szedek össze, azt nagyon nagy nyomással hirtelen összenyomom, a súrlódástól nagyon melegek lesznek.
- Jé, hát valahogy a hűtőszekrény is így dolgozik. Vagy nem?
- De igen. Próbáld ki, egyszer vegyél egy nagy görögdinnyét, ami jó meleg. Tedd be a hűtőszekrényedbe, és fogd meg a hűtő hátulján lévő fekete rácsot. A dinnye hűl, a fekete rács perceken belül szinte süt.
- Már értem. Felmondom a leckét és mehetünk haza. A hideg levegőből egy még hidegebb tárgygyal elveszem a benne még elenyésző kicsi energiát. Sokat, sokat gyűjtök össze. Az így összeszedett kis energiás molekulát beteszem egy kompreszszorba vagy mi a csudába, ahol nagy nyomással összenyomom és akkor ettől ők összezsúfolódnak és felmelegszenek. Amikor jó melegek lettek, gyorsan beviszem oket a szobába és fűtök velük. Hát ez nem is olyan bonyolult.
- Na látod! Ezt még a múlt században Carnot fizikus találta fel, ezért hívják ezt Carnot-körfolyamatnak. - Ez nem is olyan bonyolult. Nem is tudom, mit játszod itt az eszed? Mehetünk haza - fordult is már hazafelé, majd válla fölött hanyagul intett, hogy kövessem. Még szerencse, hogy nem volt nála hózentróger, mint a nyuszikának, mert még húzogatta volna.
- Várj egy picit, még mondanék valamit! - Visszafordult.
- Na mi van? - kérdezte.
- Tudod mikor és hol csinálták az első ilyen rendszerű fűtést?
- Tudom, de most nem jut eszembe. Na hol?
- Salzburgban 1897-ben.
- Az több mint 100 éve volt.
- Hát igen, Salzburg-Budapest autóval 7 óra. A tudománynak 100 év sem volt elég.
Elindultunk haza, sokáig nem szólaltunk meg. Láttam barátom koponyáján keresztül teljesen beindult agytekervényeit. Fejben rakta össze doktori értekezését a hőszivattyúról, a kis fagyos molekulákról.
Első áldozata a repülon a sztyuvi volt. Csinos légikísérőnk is egyre okosabb lett, már régen elfelejtette, hogy miért is van a repülőn, ártatlanul megkérdezte:
- Lehet, hogy nemsokára a repülő is levegokazánnal működik? - Hát persze, egyáltalán nem probléma - s barátom teljes gőzzel kezdte magyarázni a jövő repülőgépét. Szegény utasok meg csak vártak a szendvicsre, kávéra hiába. Mindenkinek tudni kell, a tudománynak ára van.Az Apha-innoTec gyár

Alpha-InnoTec

A svájci, német, svéd tulajdonú Alpha-InnoTec a jövőt jelentő, megújuló energiaforrásnak minősülő hőszivattyúk gyártója. A folyamatos kutatás-fejlesztésnek és monitorozásnak köszönhetően kiváló minőségével méltán került a világ élvonalába.
A kizárólag hőszivattyúk gyártására és fejlesztésére specializálódott cég termékei megoldást kínálnak olyan globális problémákra, mint a kifogyóban lévő fosszilis energiahordozók (elsősorban a gáz), vagy a kritikus szintet elérő CO2 kibocsátás. Egy hőszivattyús rendszer telepítésével az energia- és környezettudatos gondolkodás mellett megszabadulunk a gázrobbanás veszélyétől, a kéményépítés költségeitől is. A hőszivattyúval az épületek hűtését is kedvező feltételekkel valósíthatjuk meg.

Alpha-InnoTec

A hőszivattyú működése

Hogyan is működik ez a még nálunk is futurisztikusnak számító készülék, a hőszivattyú?

Azt mindenki tudja, ha valahol nagy vákuumot hozunk létre, ott hideg, ahol nagy nyomást, ott meleg lesz. Gondoljanak a szódásüveg patronjára, szinte odafagy a kezünk, amikor azt becsavarjuk a palackba és a biciklipumpára, aminek a tövét csak rövid ideig tudjuk fogni, olyan meleg lesz pumpálás közben.

A recept tehát egyszerű:
. Végy egy jó minőségű kompresszort. Indítsd el.
. A vákuum oldalon nagyon hideg, akár -70 °C,
a nyomás oldalán +70 °C is lehet.
. Maga a kompresszor egyensúlyban van.
. Ha a -70 °C-os oldalra egy hőcserélot építünk be, és azon átpumpálunk -20 °C-os levegot, nyilvánvaló, hogy az energiát ad át a nála sokkal hidegebb hőcserélőnek. Ezt az átadott energiát lopja el a kompresszor, amit azután könnyedén átpumpál a meleg oldalra.
. A meleg oldali hőcserélőről ugyanakkor fűtöm az épületet, készítem a melegvizet. (1. ábra)

A hőszivattyű működési elve

Attól függően, hogy a hőszivattyú a környezet mely részéből vonja el az energiát, háromféle típust különböztetünk meg. A vizes hőszivattyú (WW= wasser-wasser, víz-víz) talajvízből, rétegvízből, tóból vagy patakvízből nyerheti az energiát. A földes hoszivattyú (SW=sole-wasser, föld-víz) a talajba behelyezett horizontális vagy vertikális zárt csőrendszerben keringő fagyálló segítségével nyeri ki az energiát a földből. A levegős hőszivattyú (LW=luft-wasser, levego-víz) a kültéri levegőt visszahűtve készíti a fűtésre és használati melegvíz (HMV) felhasználására is alkalmas melegvizet. Az Alpha-InnoTec gyártmányú levegős hőszivattyúk (másnéven levegőkazánok) -20 °C-os külső hőmérsékletig üzemképesek.

A hőszivattyúk működésére jellemző szám a jósági tényező (COP). Ez a dimenzió nélküli viszonyszám azt mutatja meg, hogy 1 egység befektetett villamos energiából hány egység hőenergiát képes a készülék előállítani. Az Alpha-InnoTec gyár hoszivattyúi a világon egyedülálló COP értéket értek el. Vizes hőszivattyúnál már 6-nál, levegősnél 4,1-nél tartanak.

háztartások energiafelhasználása

A 2. ábra a háztartások energiafelhasználásának megoszlását mutatja. Látható, hogy az energia legnagyobb részét a fűtés emészti fel. A háztartások túlnyomó többsége jelenleg erre a gázt használja fel. Köztudott ugyanakkor, hogy a Föld nyersolaj, valamint szénhidrogén készlete rohamosan csökken. Az egyre szűkülő nyersanyagkészlettel szemben energiatakarékos és alternatív energiát felhasználó épületek tervezésével léphetünk fel. A hazánkban is egyre inkább terjedő környezet- és energiatudatosság szülte meg a Geosolar ház fogalmát, mely az előbbi kritériumoknak messzemenően megfelel.

hőszivattyú eladási trend

Ezen rendszerek nyugat - európai elterjedését jól szemlélteti a 3. ábrán látható németországi eladási trend.

 


A levegőkazánok jelölésrendszere

Az Alpha-InnoTec gyár levegokazánjait felépítés és tartalom alapján 4 fo csoportba sorolhatjuk. Az LW, LWC, KHZ-LW, WZL jelöléssel ellátott készülékek más-más műszaki tartalommal rendelkeznek. Az LW jelöléssel ellátott készülékek az alapkivitelűek. Az LWC-s típusok a fűtési rendszer egyszerűbb szerelhetősége miatt előre beépített elemeket tartalmaznak. A KHZ és WZL készülékek komplett épületgépészeti megoldásokat kínálnak. Tartalmukról később olvashatunk.

A levegő-víz hoszivattyúk teljesítményét és COP-ját A2/W35 értékeknél (2 °C levegő/35 °C eloremenő víz) kell szabvány szerint megadni. A készülékek 25 és 55 (65) °C előremenő vízhőmérséklet és -20 és +35 °C külső levegőhőmérséklet tartományban működnek. Teljesítmény- tartományuk: 4,5 - 38 kW. Az összes levegős hőszivattyú 3 fázisú villamos hálózatot igényel.

Levegőkazán jelölőrendszere

A 4,5-19,0 kW-os tartományban készülő kültéri gépek az 5.-6. ábrán, a beltériek a 7. ábrán láthatók. A 4,5 kW-os kültéri készülék falra és alapra is, a többi kültéri elhelyezésű levegőkazán csak alapra szerelhető.

Kültéri levegőkazánKültéri levegőkazán

LWC=Kompakt levegőkazánbeépített egységei

A 6,0 és 8,0 kW-os teljesítménnyel készülo LWC gépek beépített részegységeit az alábbiakban részleteztük. Lehetőség van a kifúvó ventilátor jobb vagy bal oldali elhelyezésének megválasztására is a helyigény és helyviszonyok ismeretében.

. Beépített keringető szivattyú a HMV és a fűtés részére
. Átkapcsoló szelep (melegvíz részére)
. Biztonsági szelep
. Nyomásmérő
. Légtelenítő
. 12 l-es tágulási tartály
. 6 kW-os fűtőbetét a fűtés és a melegvíz támogatására
. Áramlásmérő (fűtési kör részére)
. Fűtési puffertároló (55 l)

Kültéri levegőkazánBeltéri levegőkazán

KHZ-LW= Komplett épületgépészeti központ

Nyugat-Európában egyre nagyobb az igény az úgynevezett kompakt gépekre. A készülék 3 fő részegységből áll: Levegős hőszivattyú a hőenergia előállítására, légcserélő a friss levegő biztosítására, illetve használati melegvíz tároló (265 l). A készüléket a gyárban készre szerelik, így a helyszínen a szerelő pár óra alatt egyszerűen beüzemelheti azt. Ezután már készülhet a melegvíz, a gép szellőzteti a lakást, s még az elhasznált levegő hőenergiáját is visszanyerve - rendkívül energiatakarékos módon - fűti az épületet.

A készülék egyéb részegységei:
. Keringeto szivattyú a HMV és a fűtés részére
. Átkapcsoló szelep a melegvíz részére
. Átfolyási szelep (melegvíz részére)
. Biztonsági szelep
. Nyomásmérő
. Gyorslégtelenítő
. 12 l tágulási tartály a fűtési oldalon
. 6 kW-os villamos fűtőbetét a fűtés és a melegvíz támogatására
. Fűtési puffertároló (55 l)
. Cirkulációs körhöz csatlakozó

Beltéri kompakt levegőkazánBeltéri levegőkazán hőközpont

WZL-LW=Hőközpont családi házakhoz

Nagyon sok esetben a kompakt gép még a napkollektorok hőjét is fogadja. A maximálisan csatlakoztatható kollektorfelület 4 m2. Az automatika folyamatosan figyeli, honnan, milyen energiát kinyerve lehet az épületet legoptimálisabban fűteni, hűteni, melegvízzel ellátni.

A készülékek részegységei az alábbiak:
. Keringeto szivattyú a HMV és a fűtés részére
. Átkapcsoló szelep (melegvíz részére)
. Biztonsági szelep
. Nyomásmérő
. Gyorslégtelenítő
. 12 l tágulási tartály
. 6 kW-os villamos fűtőbetét a fűtés és a melegvíz támogatására
. 290 l HMV tároló
. Használati- és fűtési melegvíz készítés
. Szolár hőcserélő a napkollektor fogadására (4 m2-ig)
. Fűtési puffertároló (55 l)
. Cirkulációs körhöz csatlakozó

Kültéri levegőkazánok elhelyezése

kültéri levegőkazán lábazatA kültéri készülékek elhelyezése kétféle módon történhet.
Az LW 45 M-A típust falra vagy alapra kell szerelni, a többi készüléket szilárd kialakítású alapra. Az
alap kialakítása a 10. ábrán látható. Az alap elhelyezését úgy kell megválasztani, hogy a 11. vagy a 12. ábra alapján a készülék szervizelés céljára hozzáférhető legyen. A készülék elhelyezésénél fontos szempont, hogy a kifújt hideg levegő ne az épület felé irányuljon. A szerelés és a légbeszívás biztosítására a készüléket minimálisan 1 m-re kell az épülettől elhelyezni (13. ábra).

Kültéri levegőkazán szerelés
Kültéri levegőkazán elhelyezési mód

Kültéri levegőkazánok műszaki
paraméterei


Típus LW 70A LW 80A LW 100A LW 120A LW 150 H-A LW 150A* LW 190A* LW 260A* LW 320 H-A LW 330A*
 
Teljesítmény/COP
A7/W35 7,8/3,7 9,4/3,9 10,6/3,4 13,5/3,4 12,2/3,6 16,3/3,3 19,3/3,5 26,0/3,3 18,5/3,3 36,0/4,2
A2/W35 6,9/3,2 8,0/3,3 9,5/3,1 11,5/3,1 9,5/3,3 15,0/3,0 18,0/3,1 23,8/3,0 18,0/3,1 33,0/3,8
A-7/W35 5,6/2,5 6,3/2,4 7,5/2,4 9,2/2,4 8,2/2,9 12,6/2,6 15,0/2,6 20,1/2,5 15,3/2,7 25,0/3,0
Légáram (m3/h) 3000 3400 4000 5600 7800
Szélesség (mm) 650 1774 1943 1931 1779
Mélység (mm) 650 848 746 1050 1258
Magasság (mm) 1205 1353 1523 1780 1817
Névl. fűtővíz hozam l/h 1350 1600 1800 2200 1700 2800 3300 4500 3200 6000
Fűtés csatlakozás 1" KM 1" KM 1" KM 1" KM 1" KM 5/4" KM 5/4" KM 5/4" KM 5/4" KM 6/4" KM
Tömeg (kg) 160 170 285 285 310 335 355 430 465 575
Zajterhelés (dB) 51 53 55 55 55 57 57 57 57 61
Fűtővíz hőm.(°C) 20-58 20-58 20-58 20-58 20-65 20-58 20-58 20-58 20-65 20-58
Környezeti hőm.(°C) -20-+35
Vill.
teljesítmény (kW)
2,2 2,4 3,1 3,8 2,9 4,9 5,5 7,9 5,8 8,6
Névl. áramfelv. (A) 4,2 4,6 6,0 7,2 5,7 9,5 10,6 15,2 11,1 16,5
Villamos biztosíték 10C 16C 20C 25C 32C
*Megjegyzés: A teljesítmény és COP értékek az EN 14511 szabvány szerintiek. A *-gal jelölt készülékek 2 kompresszorosak. Az értékek 2 kompresszorra érvényesek.Beltéri levegőkazánok elhelyezése

A beltéri levegőkazánok elhelyezésére az alábbi ábrák többféle megoldást mutatnak be attól függoen, hogy a kazán a pincében, illetve a földszinti térben kerül-e elhelyezésre. A 4. sz. táblázatban látható, hogy az egyes készülékeknek a beépítéstol függoen mekkora a minimális helyszükséglete.

Beltéri levegőkazán elhelyezése a pincében

A 14. ábrán az elölnézeti kép a jobbos elhelyezést szemlélteti, a felülnézeti képen (jobbos, illetoleg balos elhelyezés) a különbség csupán a kezeloi terület elhelyezkedésében van. Az ábrán feltüntetett készülék az LW, LWC, KHZ, WZL készülékeket szimbolizálja. A 14. és 15. ábrán látható angol aknák minimális mérete a 4. táblázat megfelelo sorából kiolvasható.

Beltéri levegőkazán elhelyezése földszinti térben

Beltéri készülékek pincében történo elhelyezésénél lehetoség van a ki-és befúvó légcsatorna azonos oldalfalon történo elhelyezésére (15. ábra B,C). Amennyiben a két légcsatorna távolsága a minimális 1295-2385 mm-t nem éri el ( típustól függoen a minimális érték változik), abban az esetben a két légcsatorna közé légelválasztó falat kell beépíteni a visszaáramlás (cirkuláció) megakadályozása végett (15. ábra D).

Beltéri levegőkazán elhelyezése saroktérben
Földszinten történo elhelyezésnél a pincéhez hasonlóan 3 féle elhelyezés lehetséges (16. ábra). A beltéri levegokazánok műszaki paramétereit öszszefoglalva a 2. és 3. táblázat tartalmazza. A készülékek teljesítmény- és COP értékei az EN 255 szabvány szerintiek. A légcsatorna mérete a minimális faláttörés értékénél 40-mm-rel kisebb érték. A csillaggal jelölt készülékek 2 kompresszorosak (a megadott értékek 2 kompresszorra érvényesek).

Beltéri levegőkazánok elhelyezése

Típus LWC 60 M-I KHZ-
LW 60
és
LW 60
Solar *
WZL
60 *
LWC 80 M-I KHZ-LW 80 WZL
80 **
LW
100 M-I
LW
120 M-I
 
A7/W35 7,0/3,3 9,3/3,6 19,3/3,5 26,0/3,3
A2/W35 6,1/3,0 8,1/3,2 18,0/3,1 23,8/3,0
A-7/W35 5,2/2,4 6,3/2,4 15,0/2,6 20,1/2,5
Légáram (m3/h) 1800 2500 5600
Szélesség (mm) 577 1250 1230 577 1250 1230 1931
Mélység (mm) 700 700 1050
Magasság (mm) 1800 1800 1780
Névl. fűtővíz hozam l/h 900 900 3300 4500
Fűtés csatlakozás 1" 1" 3/4" 1" 1" KM 5/4" KM 1" 1"
Tömeg (kg) 250 430 400 260 450 420 355 430
Zajterhelés (dB) 55 55 5757
Fűtővíz hőm.(°C) 20-58
Fűtési puffer/HMV tartály (l) 55/- 55/265 55/290 55/- 55/265 55/290 UPS 140 külön rendelendő
Faláttörés minimális méret (mm) 550x550 650x650 725x725
Angol akna minimális méret (mm) 800x600 1000x600
Vill.
teljesítmény (kW)
2,0 2,6 3,1 3,8
Névl. áramfelv. (A) 4,4 4,9 6,0 7,2
Villamos biztosíték 10C 16C
Megjegyzés:
* KHZ-LW 60 Solar és WZL készülékeknél a beépített hocserélore max. 4 m2-nyi napkollektor csatlakoztatható.
** A légcsatorna méretek a minimális faláttörésnél 40 mm-rel kisebbek.

Típus LWC 100 LWC 120 LW 150 H-I LW 150 M-I*
LW 190 M-I*
LW 260 M-I* LW 320 H-I* LW 330 M-I*
 
A7/W35 12,2/4,1 13,7/4,2 10,0/3,4 16,3/3,3 19,3/3,5 26,0/3,3 18,5/3,3 36,0/4,4
A2/W35 11,8/3,3 13,5/3,3 9,1/3,2 15,0/3,0 18,0/3,1 23,8/3,0 18,0/3,1 34,0/4,1
A-7/W35 8,4/2,8 9,5/2,7 8,1/2,8 12,6/2,6 15,0/2,6 20,1/2,5 15,3/2,8 25,0/3,15
Légáram (m3/h) 3400 4000 5600 7800
Szélesség (mm) 748 848 795
Mélység (mm) 848 748 1050 1258
Magasság (mm) 1354 1524 1780 1887
Névl. fűtővíz hozam l/h 2000 2500 1700 2800 3300 4500 3200 6000
Fűtés csatlakozás 1" 5/4" 1" 5/4" 5/4" 5/4" 5/4" 6/4"
Tömeg (kg) 300 305 255 280 300 380 395 500
Zajterhelés (dB) 47-49 52 55 60
Fűtővíz hőm.(°C) 20-58*** 20-65 20-58 20-65 20-58
Fűtési puffer/HMV tartály (l) 80 55/29055/-55/265 külön rendelendő
Faláttörés minimális méret (mm) 625x625 820x820 890x890
Angol akna minimális méret (mm) 1000x600 1250x600
Vill.
teljesítmény (kW)
3,1 3,8 2,9 4,9 5,5 7,9 5,6 8,6
Névl. áramfelv. (A) 6,0 7,2 5,7 9,5 10,6 15,2 10,8 16,5
Villamos biztosíték 16C 20C 25C 32C
Megjegyzés:
* Mindegyik típus - 20 - +35o C környezeti homérséklet-tartományban működik. A hoátadó közeg az LW 150
H-I és LW 320 H-I típusnál R407C a többinél R404A.
** A légcsatorna méretek a minimális faláttörésnél 40 mm-rel kisebbek.
*** Az alkatrészek tűrésétől és a vízhozamtól függ
Beltéri levegőkazánok méretei

Beltéri levegőkazánok minimális méretei (mm-ben) különböző elhelyezés esetén

Kazánok tipusai Kazán és kivezetés elhelyezési módja
Pincében Földszinten
Kivezetés azonos oldalon, egymástól távol Kivezetés azonos oldalon, fallal elválasztva Kivezetés derékszögben
  Min. szé Min. ma Min. mé Min. szé Min. ma Min. mé Min. szé Min. ma Min. mé Min. szé Min. ma Min .
LWC 60 M-I/VL 1800/
2000
2000 1700 3100/
3400
2000 1700 2100/
2400
2000 1700      
KHZ LW 60 2560 2200 1800 4000 2220 1800 3000 2220 1800 2560 2200 1800
WZL 60 2540 2100 1800 3730 2100 1800 2730 2100 1800      
LWC 80 M-I/VL 2050/
2350
2000 1700 3275/
3650
2000 1700 2650/
3000
2000 1700      
KHZ LW 80 2730 2350 1800 3950 2350 1800 3325 2350 1800 2750 2350 1800
WZL 80 2730 2100 1800 3930 2200 1800 3305 2100 1800      
LW 100
M-I
      4080 2100 1850 2830 2100 1850 2800 2100 1850
LW 120
M-I
      4080 2100 1850 2830 2100 1850 2800 2100 1850
LW 150
M-I
      4180 2300 1850 2930 2300 1700 2860 2300 1700
LW 150
H-I
      4080 2100 1850 2830 2100 1850 2800 2100 1850
LW 190
M-I
      4180 2300 1850 2930 2300 1700 2860 2300 1700
LW 260
M-I
      4400 2100 2000 3150 2100 2000 3000 2100 2000
LW 320
M-I
      4400 2100 2000 3150 2100 2000 3000 2100 2000
LW 330
M-I
      4525 2100 2510 3275 2100 2510 3005 2100 2510
LW 380
M-I
      4525 2100 2510 3275 2100 2510 3005 2100 2510
 Hőszivattyúk fűtési teljesítményének
típusonkénti áttekintése.
 Letöltés PDF formátumban

levegőkazán újdonság 2007
   (3,7Mb)